понеделник, 22 юни 2009 г.

Изпити за ВУЗ само за най-търсените специалности?

Напоследък това стана доста обсъждана тема, вследствие изказването на министъра на образованието Даниел Вълчев.

По неговите думи кандидатстудентският изпит отдавна трябвало да остане само за онези специалности, към които има твърде голям интерес и където е много тежка самата програма и трябва да има предварителен подбор на студентите, а в останалите случаи такъв изпит не се налага.

Също така, това дали ще отпадат кандидатстудентските изпити ще се определя от академичните ръководства на самите университети. Министърът твърди, че изпитите спокойно могат да отпаднат за повечето висши учебни заведения, но за тези към които има най-голям интерес би било добре те да се провеждат, за да се отсеят по-добрите кандидати.

Тази идея сама по себе си звучи добре, но това ще увеличи броя на студентите в родните вузове, което ще доведе до голямо снижаване на прага на бългаските висшисти. Ще се увеличи броя на хората с висше образование, които нямат необходимите знания и умения за да практикуват. А най-вероятно и ще се наложи закриването на по-малко търсените специалности и увеличаване потоците на най-предпочитаните.

В миналото е било доста трудно да се влезе и да се завърши висше образование. Хората които са ставали дипломирани висшисти са били наистина начетени и компетентни хора.

В днешно време това се променя тотално. Влизането в едно висше учебно заведение става все по-лесно, а завършването – още по-лесно. Вече почти всеки може да запише и завърши висше образование, без да има необходимите знания. Силното навлизане и на корупционната практика доказва че висшето образование вече не е това, което е било преди.

Кандидат студенстият изпит винаги е бил едно сито, през което се пресяват най-знаещите и най-можещите ученици. Отсява хората с най-голямо желание и старание да учат и да се реализират като специалисти в дадена област. Разбира се, няма нищо лошо в това университетските аудитории да са пълни със студенти, но нека това да не е за сметка на качеството на знанията им.

Вече стана много трудно дори и на високо образованите хора да се реализират в нашата страна. Може би отчасти това се дължи и на факта, че всяка година университетите бълват страшно много висшисти, които не са достатъчно компетентни в уменията и знанията си и които са получили работа само защото имат нужния документ за завършено образование.
Да, хубаво е да има повече образовани и квалифицирани млади хора в България, но нека не ги принизяваме до нивото на хора, които са завършили образованието си просто ей така, или изобщо незнаят защо са го завършили.

Нека висшето образование да запази репутацията си на наистина ВИСШЕ образование. Нека не го правим толкова масово. Все пак всички искаме да бъдем ръководени от хора, които си разбират от работата, хора които знаят какво е да се трудиш, да се бориш и да доказваш себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар